Geplaatst door Rick Teunissen | 19 Maart 2020

Ineens is het zo ver en zit heel Nederland thuis. Corona slaat toe en trekt sporen in ieder huishouden. Ben jij één van de vele thuiswerkers? Wij vroegen ervaren thuiswerker Lisette van de Heg om haar beste tips over thuiswerken te delen.

Dé plek om te starten: richt een online werkplek in

Een online werkplek waarbij je in de cloud werkt, is ideaal in deze situatie. Werk jij al in de cloud? Lees dan snel de tips om thuis goed aan de slag te kunnen gaan.

Heb je geen online werkplek? Lees dan hier verder of neem direct contact met ons op om dit snel te regelen. Let op: Gebruik je geen werkomgeving via Microsoft of Office 365, ook dan kunnen wij je van dienst zijn. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Thuiswerktip 1: houd vast aan een dagelijkse routine

Om het thuiswerken goed vol te houden is het belangrijk dat je vasthoud aan je dagelijkse routine. Begint jouw werkdag normaal gesproken om 8 uur? Zet ook thuis om 8 uur je computer aan. Pauzeren jij en je collega’s om 10 uur? Doe dit thuis ook.
Lunchen jullie op je werk tussen 12 uur en half 1? Je snapt ‘m al…

Overigens, dit is een uitgelezen kans om eens op een andere manier te lunchen. Warm de restjes van het avondeten van de vorige dag op (beter dan weggooien en je hoeft minder te #hamsteren), bak eens een eitje met wat groente erdoor, of warm een soepje op!

Door vast te houden aan je dagelijkse routine, is het makkelijker om je taken uit te voeren én houd je tijd over voor je privé leven. Een risico van thuiswerken is namelijk dat werk en privé teveel door elkaar heen gaan lopen.

Thuiswerktip 2: richt een werkplek in

Heb je een online werkplek en een laptop, dan kun je gewoon op de bank in de woonkamer werken. Toch?

De ervaring leert dat bankhangen met een laptop kan zorgen voor langdurige nek-, rug- en schouderklachten. Vergis je niet: af en toe ’s avonds thuis nog even op de bank wat werkmail wegwerken, is van een totaal andere orde dan werkdagen van acht uur op de bank doorbrengen. En dat drie weken lang!

Daarom: richt een werkplek in. Veel hangt natuurlijk af van je thuissituatie, maar het volgende kan je helpen om klachten te voorkomen:

  • Werk aan een bureau of tafel.
  • Maak, als dat mogelijk is gebruik van een los toetsenbord, muis en een extra beeldscherm of plaats je laptop in een lapstopstandaard (of op een stapeltje boeken).
  • Gebruik een in hoogte verstelbare stoel.
  • Zorg voor goede verlichting op je werkplek.

Thuiswerktip 3: wissel je werkhouding af

Omdat je werkplek thuis toch een noodoplossing zal zijn, werkt de eerste tip het beste in combinatie met deze tweede tip: wissel je werkhouding af. Dat kan op verschillende manieren.

  • De werkplek die je hebt ingericht is de basis, maar pleeg bijvoorbeeld telefoontjes op andere plekken in huis of loop rond tijdens het bellen.
  • Doe sommige taken met pen en papier in plaats van op je laptop.
  • Ga ter afwisseling af en toe wél even op die bank zitten werken, maar houd het kort.
  • Zet je timer en wissel werken achter je pc af met andere taken (zie tip 3).

Thuiswerktip 4: pomodoor jezelf door de dag heen

Een fijne manier om efficiënt te werken, vast te houden aan je routine én om in beweging te blijven  is de pomodoromethode. Het uitgangspunt daarvan is dat je 25 minuten bezig bent met een taak en daarna 5 minuten ‘pauzeert’. Door een planning te maken aan de hand van de pomodoromethode kun je meerdere vliegen in één klap slaan.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor andere tijdsperiodes, maar het is efficiënt om het basisidee te handhaven: wissel een focusperiode af met korte pauzes.

Zit je bijvoorbeeld thuis met basisschoolkinderen, dan zal 20 minuten taak en 10 minuten afwisseling misschien beter werken. De 20 minuten zijn voor veel kinderen nog goed te behappen en in de 10 minuten afwisseling kun je de vragen van je kinderen beantwoorden.

Heb je een telefonische vergadering met collega’s, dan reserveer je meer focustijd. Pak na afloop wel even de ‘pauze’.

Wissel de focustijd af met pauzes waarin je even wat in huis doet: de was, deurklinken schoonmaken, rommel opruimen.

Doe in de pauze een paar minuten lichaamsoefeningen om je lijf te vriend te houden.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Bijvoorbeeld zo:

8:00 - 8:25 planning voor de dag maken
8.25 – 8.30 benodigde papieren verzamelen
8.30 – 8.55 administratie bijwerken (1)
8.55 – 9.00 wasmachine aanzetten
9.00 – 9.25 administratie bijwerken (2)
9.00 – 9.30 opstaan en bewegen
9.30 – 10.15 vergaderen via Teams
10.15 – 10.30 koffiepauze

 

Thuiswerk tip 5: stem je planning af met collega’s

Houd rekening met elkaar. Die losse vragen en korte overlegmomentjes waarvoor je normaal gesproken even bij elkaar langs wipt op kantoor, kunnen een overload aan berichten en e-mails veroorzaken. Wanneer je inbox en berichtenbox continu roodgloeiend staan, kom je niet aan werken toe.

Maak daarom afspraken hoe je hiermee om wilt gaan en bundel je vragen voor een ingepland (telefonisch) overlegmoment.

Thuiswerktip 6: online vergaderen

Je kunt prima online vergaderen, bijvoorbeeld met behulp van Teams. Houd er echter wel rekening mee dat de interactie heel anders is dan in het echte leven. Vergader liever met kleinere groepen van zo’n vijf mensen. Wordt het meer? Bedenk dan of je het doel niet voorbijschiet. Het kan gemakkelijk gebeuren dat slechts enkele mensen gaan zenden waardoor er voor inspraak van anderen geen plek is.

>> Nog niet bekend met Teams? Probeer Teams nu zes maanden gratis! <<

Drie weken thuiswerken, zie jij het al zitten?

Heb je tips of vragen? Praat dan mee. Laten we met elkaar proberen om alles zo goed mogelijk draaiend te houden!  

Overzicht Naar online werkplekken

Reageer op dit bericht

Vragen n.a.v. dit bericht? Stuur ons gerust een reactie, vraag of opmerking!

Direct starten

Vul je gegevens hieronder in zodat we je kunnen benaderen voor meer informatie.

Over Jebedrijfonline.nl

Jouw bedrijf optimaal laten presteren door succesvolle inzet van IT, dat is ons doel. Slimmer werken, productiever zijn en problemen voorkomen in plaats van genezen. Dat is wat ons drijft.

Over ons

Contactgegevens

Adres
Fokkerstraat 28
3905 KV Veenendaal
Route berekenen

Contact
info@jebedrijfonline.nl
0318 565 100

Bereikbaarheid
Van maandag t/m vrijdag van 8:30 t/m 17:00 uur

Surface PC

Wil je snel aan de slag?

Dat snappen we! Niets vervelender als niet werkende ICT-oplossingen. Wij streven naar een snelle, geruisloze migratie zonder poespas.

Wil je hier meer over weten? Regel het direct of maak een keuze uit onze paketten.

Direct regelenKies uw pakket

Benieuwd naar de prijs

Succesvol op een online werkplek

Wij gaan voor je aan de slag

Laat ons je gegevens weten zodat we je kunnen benaderen. Wij nemen contact met je op en komen vervolgens met een goed voorstel die past bij jouw wensen.